Відкрито меморіальну дошку загиблому в Афганістані Віктору Клюсу

Як захлинався бій останній

І ущухав вогонь атак,

Упав юнак в Афганістані -

Двадцятирічний мій земляк.

Упав, з очей спадали зорі,

Темніла неба пелена…

О, боже мій, що тільки творить

Людьми придумана війна

З давніх-давен український народ підтримує священну традицію – вкарбувати у свідомість прийдешніх поколінь пам’ять про бойові подвиги кращих синів і дочок, які сповна виконали свій військовий обов’язок.

Афганістан… Уже багато років у нашій свідомості прописалося це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього людського пекла.

За кожним воїном-афганцем – своя доля, свій життєвий подвиг, свій крок у безсмертя. У страхітливому полум’ї війни народжувались молоді солдати і командири, які з перших днів служби в Афганістані пізнали ціну життя, ціну справжньої чоловічої дружби, ціну взаємовиручки і взаємопідтримки, склали екзамен на зрілість, мужність і гідність.

Війна безжально перекреслила тисячі молодих життів, переінакшила надії, плани, понівечила тіла і долі. Через цю війну пройшли 700 тисяч чоловік. І серед них 30% були українці.

Одним з них був Віктор Клюс. Він загинув в бою. Цей юнак з дитинства відрізнявся від інших серйозністю і відповідальністю за доручену справу. Після школи навчався в Кременчуцькому залізничному технікумі. Закінчив його в 1983 році. Після технікуму був направлений на роботу в Новосибірську область, станція Смазіно.

Під час призову в армію виявив бажання служити в десантних військах, так як з дитинства мріяв бути десантником. Служив в Афганістані… Складна служба була у Віктора, він був кулеметником. Мати в листах просила його перевестися в іншу частину, на що він категорично заперечував, вважав своїм обов’язком бути разом з тими, з ким починав службу. За місяць до демобілізації, рятуючи життя побратимів, був смертельно поранений. Помер від ран в госпіталі.

Загинув Віктор 24 березня 1985 року. Він посмертно нагороджений Медаллю за відвагу, орденом Червоної зірки посмертно. Хоронили Віктора 5 квітня 1985 року.

В музеї ЗШ № 5 є експозиція, присвячена Віктору Клюсу.

14 лютого за ініціативи членів військово-патріотичного клубу «Перевал» та рішенням виконавчого комітету Світловодської міської ради відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки загиблому в Афганістані земляку Віктору Клюсу.

Вчителі та учні школи № 5 підготували зворушливий сценарій заходу. Поетичні рядки, які декламували школярі, не залишали байдужим нікого.

До громади міста звернувся Світловодський міський голова Валентин Козярчук, який у скорботному слові зауважив на жахах війни та виразив слова щирого співчуття померлим героям та їх сім’ям. Також до присутніх звернулися: секретар міської ради Юрій Сапянов, представник клубу ветеранів Афганістану Сергій Забродній та однокласник Віктора Клюса, Олександр Сичов. Протоієрей Віталій Коваленко освятив меморіал, встановлений Віктору Клюсу та звернувся до присутніх з духовною промовою.

Покоління воїнів-афганцівпройшло кривавими дорогами афганської війни, залишаючи на них життя і біль втрат. Своїми вчинками вони вчать нас бути людьми, бо тільки людина здатна піднятися над інстинктом самозбереження в ім’я врятування інших. В ім’я врятування миру.

/Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (1).jpg /Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (8).jpg

/Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (2).jpg /Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (3).jpg

/Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (13).jpg /Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (4).jpg

/Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (5).jpg /Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (6).jpg

/Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (7).jpg /Files/images/1_veresnya_17-18/afnaen/2 (11).jpg

Адміністрація ЗШ № 5

Кiлькiсть переглядiв: 160

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.